boitenluhrs incasso gerechtsdeuwaarders

Verbod op huisdieren in huishoudelijk reglement, mag dat?

AlgemeenOpdrachtgever

Binnen de VvE is afgesproken middels een huishoudelijk reglement dat er geen huisdieren mogen worden gehouden in het privégedeelte. De huurder van één van de appartementen wil echter wel graag een hond in het appartement en vraagt toestemming aan de VvE. Tijdens de VvE-vergadering is hierover gestemd en de toestemming wordt niet gegeven.

De hondenliefhebber laat het er niet bij zitten en dient een verzoekschrift in bij de kantonrechter, waar de hondenliefhebber geen poot om op te staan blijkt te hebben. Zijn verzoek wordt afgewezen. U raadt het al: de hondenliefhebber houdt zijn poot stijf en gaat in hoger beroep. Het gerechtshof mag beslissen.

Het gerechtshof is vrij duidelijk en in lijn met eerdere uitspraken:

Een verbod tot het houden van honden en katten (dan wel huisdieren in algemene zin) kan uitsluitend in het splitsingsreglement worden opgenomen en niet eerst in het huishoudelijk reglement. Bepalingen of beperkingen van rechten die worden opgenomen in het huishoudelijk reglement moeten een basis hebben in het splitsingsreglement. Ook het beperken van je rechten als eigenaar of huurder op deze wijze wordt aangestipt door het Gerechtshof. Het gaat te ver om deze rechten te beperken in een huishoudelijk reglement.

Kortom; een huishoudelijk reglement met elkaar als VvE vastleggen is een groot goed, maar wat men vastlegt is wel begrenst. Een eventueel verbod op het houden van honden of katten (of andere huisdieren) moet bepaald zijn in het splitsingsreglement.

Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkelingen op incasso gebied binnen uw branche? Meld u nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang deze elke maand.
Inschrijven

Relevante artikelen

Samen aan de slag

Als eerste en meest vriendelijke stap, kunt u stickers bij ons bestellen met ons logo. Deze stickers kunt u gebruiken op de aanmaningen die u naar uw debiteur verstuurt.
Over BoitenLuhrs
Als incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoor - gevestigd in Den Haag & Amsterdam - innen wij al meer dan veertig jaar zeer succesvol vorderingen voor grote en kleine organisaties. En om u te beschermen tegen onnodige risico’s helpen wij u ook graag om uw debiteurenbeheer en credit management activiteiten te optimaliseren.
userusers linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram