Bij de inzet van een gerechtsdeurwaarder denkt men vaak vooral aan het innen van achterstallige bedragen, het ontruimen van huizen en het leggen van beslagen op bijvoorbeeld inboedels. Uiteraard zijn dit de meest voorkomende werkzaamheden, maar er is meer. Zo kan een belangrijke handeling of situatie neutraal vastgelegd worden door een gerechtsdeurwaarder door middel van het opstellen van een proces-verbaal van constatering, wat vervolgens als bewijs kan dienen bij civiele zaken.
Een proces-verbaal van constatering is een door een gerechtsdeurwaarder opgestelde verklaring, waarin hij een eigen (zintuigelijke) waarneming heeft vastgelegd. Het levert dus bewijs op van het waargenomene. Een proces-verbaal van constatering moet feitelijk, objectief en onbevooroordeeld zijn, het mag geen gevoelens of conclusies bevatten en alleen gebaseerd zijn op zicht, gehoor, reuk, smaak of gevoel. In een proces-verbaal wordt bijvoorbeeld aangegeven dat er een scheur in een muur zit en niet dat hierdoor het huis in kan storten.
Dit kan in uiteenlopende zaken worden ingezet. Zoals bij:
Een gerechtsdeurwaarder is openbaar ambtenaar, benoemd door de Kroon en door de rechterlijke macht beëdigd. Hij/zij is hierdoor ook tuchtrechtelijk aansprakelijk voor de door hem/haar opstelde stukken. De kwaliteit van al deze stukken, zoals een proces-verbaal van constatering, moet daardoor hoog zijn en niet ondoordacht opgesteld. De rechtbank kent hier een duidelijke meerwaarde toe als bewijs, alhoewel het in Nederland nog niet wordt gezien als officiële ambtshandeling van een gerechtsdeurwaarder (in ons omringende landen overigens wel).
Heeft u feitelijk bewijs nodig voor een bepaalde situatie of handeling en wilt u weten of u gebruik kunt maken van een proces-verbaal van constatering? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of per telefoon.