boitenluhrs incasso gerechtsdeuwaarders

Proces-verbaal van constatering

Bij de inzet van een gerechtsdeurwaarder denkt men vaak vooral aan het innen van achterstallige bedragen, het ontruimen van huizen en het leggen van beslagen op bijvoorbeeld inboedels. Uiteraard zijn dit de meest voorkomende werkzaamheden, maar er is meer. Zo kan een belangrijke handeling of situatie neutraal vastgelegd worden door een gerechtsdeurwaarder door middel van het opstellen van een proces-verbaal van constatering, wat vervolgens als bewijs kan dienen bij civiele zaken.

Wat is een proces-verbaal van constatering?

Een proces-verbaal van constatering is een door een gerechtsdeurwaarder opgestelde verklaring, waarin hij een eigen (zintuigelijke) waarneming heeft vastgelegd. Het levert dus bewijs op van het waargenomene. Een proces-verbaal van constatering moet feitelijk, objectief en onbevooroordeeld zijn, het mag geen gevoelens of conclusies bevatten en alleen gebaseerd zijn op zicht, gehoor, reuk, smaak of gevoel. In een proces-verbaal wordt bijvoorbeeld aangegeven dat er een scheur in een muur zit en niet dat hierdoor het huis in kan storten.

Dit kan in uiteenlopende zaken worden ingezet. Zoals bij:

  • het weergeven van een boedelbeschrijving, bijvoorbeeld bij het openen van een kluis bij overlijden of faillissement;
  • het constateren van schade welke is ontstaan, bijvoorbeeld na een verbouwing of na onheil van buitenaf zoals onweer, storm;
  • het constateren van de staat van een (gehuurd) pand;
  • het constateren van het gedrag van een debiteur of een concurrent;
  • het constateren van vernietigen van goederen;
  • het constateren van hoe een erfafscheiding is geplaatst;
  • het constateren van het gebruik van online content;
  • Het constateren van retentierecht op een onroerende zaak.

Waarom laat u dit opstellen door een gerechtsdeurwaarder?

Een gerechtsdeurwaarder is openbaar ambtenaar, benoemd door de Kroon en door de rechterlijke macht beëdigd. Hij/zij is hierdoor ook tuchtrechtelijk aansprakelijk voor de door hem/haar opstelde stukken. De kwaliteit van al deze stukken, zoals een proces-verbaal van constatering, moet daardoor hoog zijn en niet ondoordacht opgesteld. De rechtbank kent hier een duidelijke meerwaarde toe als bewijs, alhoewel het in Nederland nog niet wordt gezien als officiële ambtshandeling van een gerechtsdeurwaarder (in ons omringende landen overigens wel).

Wilt u een proces-verbaal van constatering inzetten?

Heeft u feitelijk bewijs nodig voor een bepaalde situatie of handeling en wilt u weten of u gebruik kunt maken van een proces-verbaal van constatering? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of per telefoon.

Klant worden?
Vertrouwt u op onze daadkracht en professionaliteit? Klik hieronder om klant te worden.
Ruim 93% succesvolle incasso’s
Rechtvaardigheid staat hoog in het vaandel
24/7 online overzicht
Wij scoren een 8+
Account aanmaken
Ik krijg graag advies

Samen aan de slag

Als eerste en meest vriendelijke stap, kunt u stickers bij ons bestellen met ons logo. Deze stickers kunt u gebruiken op de aanmaningen die u naar uw debiteur verstuurt.
Over BoitenLuhrs
Als incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoor - gevestigd in Den Haag & Amsterdam - innen wij al meer dan veertig jaar zeer succesvol vorderingen voor grote en kleine organisaties. En om u te beschermen tegen onnodige risico’s helpen wij u ook graag om uw debiteurenbeheer en credit management activiteiten te optimaliseren.
userusers linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram